Maliny dla lepszego samopoczucia

maliny

Maliny są czerwonymi klejnotami natury, które pojawiają się latem na krzakach i oferują nieprzebrane bogactwo. Nie tylko są pyszne, ale też mają cudowne właściwości prozdrowotne i pozytywnie wpływają na kondycję organizmu. Nic dziwnego, że maliny należą do najchętniej spożywanych jagód na świecie.

 

Maliny pełnią istotną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych. Zawierają kwas elagowy, który ma zdolność zapobiegania różnym nowotworom. Mają o 40% więcej przeciwutleniaczy niż jagody i truskawki. Jedzenie malin jest dobre dla kondycji serca i naczyń krwionośnych. Są dowody na to, że substancje w nich zawarte, takie jak antyoksydanty, cynk i witamina C, dobrze wpływają na płodność. Maliny mają niski indeks glikemiczny, więc są zalecane osobom z cukrzycą i dbającym o linię. Obfitują w składniki wspierające dobre widzenie. A przede wszystkim skutecznie wspierają układ odpornościowy.

 

Wśród cennych substancji obecnych w malinach jest też kwas foliowy. Pomaga on w tworzeniu czerwonych krwinek, które roznoszą tlen po organizmie. Jest to bardzo ważne np. dla kondycji włosów. Naszym puklom służy również krzem i magnez znajdujący się w malinach. Krzem w ciągu kilku tygodni może pomóc zagęścić włosy i poprawić ich kondycję, a także wpływać na ich szybszy wzrost. Olejek z pestek malin ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wiele osób potwierdza, że świetnie spisuje się w pielęgnacji twarzy, włosów i skóry całego ciała. Osoby, których skóra rąk jest podrażniona np. po kontakcie z detergentami mogą odczuć ulgę pielęgnując dłonie olejkiem z pestek malin, bo ma on właściwości przeciwzapalne.