Jak wybrać arbuza, który będzie soczysty i słodki?

arbuz

Sezon na arbuzy trwa od czerwca do końca sierpnia. W połowie lipca jest w pełni, a stoiska uginają się pod ciężarem tych fantastycznych owoców. Ale jak wybrać ten dojrzały i pełen smaku? Oto garść rad i podpowiedzi czym należy się kierować przy zakupie arbuza.

 

  • Soczyste arbuzy mają wyraźny wzór pasków na skórce i są lekko matowe. Bardzo błyszcząca skórka może sugerować, że owoc nie jest odpowiednio dojrzały. Należy też unikać arbuzów z widocznymi nierównościami i uszkodzeniami.

 

  • Przypatrzmy się jaśniejszej plamie na arbuzie, która znajduje się w tym miejscu, gdzie owoc stykał się z ziemią. Jeżeli plama jest prawie biała, może wskazywać, że owoc został zebrany zbyt wcześnie. Plama w kolorze kremowo-żółtym to znak, że owoc ma właściwy stopień dojrzałości.

 

  • Teraz czas na sprawdzenie zapachu arbuza. Powinien być wyczuwalny, ale nie nazbyt intensywny. Jeśli zapach jest trudny do wyczucia, można domniemywać, że owoc jest niedojrzały.

 

  • O tym czy arbuz jest dobry, można przekonać się opukując go palcem. Jeżeli dźwięk będzie głęboki, to arbuz świetnie nadaje się do konsumpcji. Arbuzy z grubą skórką, niedojrzałe lub przejrzałe, dają słaby pogłos przy opukiwaniu.

 

  • Powinno się wybierać arbuzy, które wydają się cięższe w stosunku do swoich rozmiarów, bo zawierają one więcej wody i… słodyczy.

 

  • Nie zaszkodzą oględziny kawałka łodyżki pozostałej przy arbuzie. Jeżeli jest zielona i niewysuszona,  można domniemywać, że arbuz jest niedojrzały.

 

  • Na słodki smak arbuza może też wskazywać jego regularny kształt, powinien być raczej okrągły, niż owalny.

 

Delektujmy się arbuzami póki sezon na nie trwa. Mają sporo właściwości prozdrowotnych, są niskokaloryczne i świetnie gaszą pragnienie, gdyż zawierają nawet 92% wody. A dzięki naszym wskazówkom, na pewno znajdziecie na straganie czy w sklepie te najpyszniejsze.