Espresso tonic – kawa dla orzeźwienia

espresso tonic

Hitem tego lata jest kawa z tonikiem, która wspaniale odświeża w upalne, duszne dni. Niebanalne połączenie bąbelków z kawą daje nowy i zaskakujący smak. Ten modny napój można przygotować samemu w kilka chwil.

Składniki:

  • 30 ml – 60 ml świeżo zaparzonego espresso
  • szklanka wypełniona do połowy kostkami lodu
  • 100 ml toniku np. Kinley
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru lub słodkiego syropu.

Wykonanie:

Ważna jest kolejność umieszczania składników w szklance. Najpierw wkładamy lód, potem dodajemy tonik, a na końcu wlewamy espresso. Efekt estetyczny może być jeszcze lepszy jeśli przefiltrujemy espresso tak, żeby usunąć piankę i ostudzimy je przed wlaniem do toniku z lodem. Całość można udekorować wedle uznania np. kawałkami owoców cytrusowych, lub listkami ziół.