Gofry z owocami lata dla dzieci

gofry dla dzieci

Prosty pomysł na szybkie śniadanie, podwieczorek lub deser. Gofry z bitą śmietaną lubią prawie wszyscy, a jeśli dodać do nich sezonowe owoce, wtedy naprawdę zachwycają. W naszym przepisie wykorzystaliśmy truskawki, jednak sprawdzi się właściwie każdy owoc: maliny, porzeczki, kawałki brzoskwiń, wypestkowane wiśnie itd.

 

Składniki

2 szklanki mąki,

2 jaja,

łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki oliwy z oliwek,

pół szklanki mleka

woda gazowana,

opakowanie śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

sezonowe owoce

truskawki pokrojone

Przygotowanie gofrów

Do miseczki wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zamieszać je ze sobą. Wbić dwa jaja, wlać mleko, dodać oliwę z oliwek i wymieszać lub zmiksować całość, żeby nie było grudek. Dolać tyle gazowanej wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany i kontynuować mieszanie do uzyskania gładkiej konsystencji. Gofry piec w nagrzanej gofrownicy około 3,5 minuty - jednak należy uwzględnić, że każda gofrownica może dopiekać gofry w różnym czasie, powinny uzyskać złoty kolor. Gotowe gofry trzeba przestudzić. W tym czasie można ubić bitą śmietaną. Zawsze ubijamy śmietanę, która jest do tego celu przeznaczona, ma 30% tłuszczu i jest porządnie schłodzona w lodówce.

Na przestudzonych gofrach układamy wybraną ilość bitej śmietany i posypujemy wierzch  kawałkami ulubionych owoców.

Z podanej w przepisie ilości składników upieczemy 4-5 gofrów.