Borówki amerykańskie - jedz dla zdrowia

borówka

Borówki amerykańskie są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, czyli barwników nadających owocom kolor czerwony, niebieski i fioletowy. Mają one korzystny wpływ na układ sercowo - naczyniowy, a nawet są w stanie o kilka procent obniżyć ciśnienie krwi. Jedzenie borówek pomaga utrzymać masę ciała w ryzach. Borówki mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Amerykańskie badania sugerują, że mogą obniżyć ryzyko choroby Parkinsona. Inne badanie wykazało, że spożywanie regularne borówek przez 12 miesięcy przełożyło się na poprawę funkcji poznawczych. U dzieci lepsze efekty w nauce było widać już po 2 godzinach od spożycia porcji tych owoców. Od dawna znany jest pozytywny wpływ antocyjanów na wzrok. Oprócz cennych flawonoidów, świeże borówki amerykańskie zawierają m.in. niewielkie ilości witamin C, A i E, które potęgują ich właściwości antyoksydacyjne. Rekomendowana dzienna porcja spożycia borówek wynosi pół filiżanki.